Repperation af gummi - og skumkanter.

Rosinen i pølseenden

Repperation af gummi - og skumkanter.

Indlægaf Hackenberg » søn 13. okt 2019 17:17

Hvis man er glad for vintagehøjttalere har man helt sikkert haft udfordringer med højttalerenhedernes kantophæng. Kun ganske få typer synes upåvirkede af tidens tand.

Udskiftning af skumophæng er berørt adskillige steder her i forum så jeg vil kun nævne at nye kanter fås ved at søge på nettet hvor man bl. a. kan få hjælp hos http://www.audiofriends.nl.
Gummiophæng fås efterhånden også disse steder.

Gummiophæng er, ligesom skumophæng, ikke kun én ting. Der er "gammeldaws" gummiophæng med stor indre dæmpning. Tykt og tungt. Nyere gummi er tyndere, lettere og dæmpningen, eller "tabet", er mindre. Nogle af disse typer har ikke meget med naturgummi at gøre men er rene kunstprodukter.
Gammelt og nyt gummi kan tørre ud, stivne og revne. Noget af det moderne typer bliver også skæve. Alle typer, jeg er stødt på, har godt af Rubber Conditioner eller ren siliconeolie. Førstnævnte kan også lappe mikrorevner hvis det bruger i tide. Sidstnævnt er ret fedet men effektivt og fås også som siliconefedt.

Brug gerne RC præventivt på både skum - og gummiophæng.

Har man fået små huller eller revner i gummikanten kan disse lappes med Universalsilicone fra Danalim eller lignende produkter. Man skal bruge en type der hærder op blødt og har god hæfteevne. Til huller bruges siliconen som den er og påføres bagfra så forsiden svines mindst muligt. Til revner kan jeg anbefale at man fortynder siliconen med mineralsk terpentin. En til en som udgangspunkt. Den tyndtflydende silicone man ender med kan gæmmes i en lufttæt beholder og kan stryges på/i revner med en pensel. Flere tynde lag hvis det behøves. Husk at hærdetiden er 24 timer før andet lag kan påføres. Penselstrøg udjævner sig selv og overfladen bliver pæn og jævn. Dette middel kan også brudes til revner i skumophæng men bør kun påføres i selve revnen.

DSC_0000006.jpg

DSC_0000005.jpg


Hvis nogen skulle få den tanke at fortyndet silicone kan bruges til at coate membraner med må jeg advare! Silocone har ingen indre dæmpning og vil kun medvirke til at forøge vægten på membranen. Det er bogbinderlim man skal bruge til at dæmpe/coate med.
Du har ikke de nødvendige tilladelser til at se vedhæftede filer i dette indlæg.
Senest rettet af Hackenberg man 14. okt 2019 07:08, rettet i alt 1 gang.
Med venlig hilsen, Claus.
Brugeravatar
Hackenberg
 
Indlæg: 1822
Tilmeldt: 20 feb 2013
Geografisk sted: Nordsjælland
Lokalitet: Gilleleje

Re: Repperation af gummi - og skumkanter.

Indlægaf Skorpio » søn 13. okt 2019 21:13

:cool1: Et rigtig godt indlæg til "vidensdatabasen"
Skorpio
 
Indlæg: 122
Tilmeldt: 01 jun 2013
Geografisk sted: Aarhus
Lokalitet: 8000

Re: Repperation af gummi - og skumkanter.

Indlægaf larsne » man 14. okt 2019 07:29

Godt indlæg!
larsne
 
Indlæg: 978
Tilmeldt: 12 sep 2010
Lokalitet: Holstebro

Re: Repperation af gummi - og skumkanter.

Indlægaf kj2005 » fre 14. feb 2020 12:51

Hackenberg skrev:

Brug gerne RC præventivt på både skum - og gummiophæng.

Har man fået små huller eller revner i gummikanten kan disse lappes med Universalsilicone fra Danalim eller lignende produkter. Man skal bruge en type der hærder op blødt og har god hæfteevne.Tak for oplysningerne.

Den RC du omtaler er det denne: https://hunterspoint.dk/products/gateway1-rubber-conditioner?utm_source=google&utm_medium=cpc&utm_campaign=6450854088&utm_term=82507563772&gclid=EAIaIQobChMIufvNmvzQ5wIVj4GyCh25gwqhEAQYASABEgKUrPD_BwE ?

Hvilken silicone type hærder blødt op? ...er det Universalsilicone fra Danalim?

Mvh. Kim
Brugeravatar
kj2005
 
Indlæg: 873
Tilmeldt: 30 nov 2010
Geografisk sted: Herlev
Lokalitet: 2730 Herlev


Tilbage til HøjttalereHvem er online

Brugere der læser dette forum: Ingen og 12 gæster