Elektronik skrev:Aha. Så brugen af getter materiale var ikke fordi, man ikke havde effektive vakuumpumper dengang.

Nej, mekanisk fremstillede både Schweitz og Tyskland ( Loh GmbH leverede til Zeiss og Rodenstock o.a.) fremragende pumper langt før 1960 blandt andet til antirefleks coating, hvor store metal-klokker skal være lufttomme før vakuum coating processen kan påbegyndes.
Getter-materialet opgave er at optage og binde oxygen og gasrester som efter optimalt vakuum fæster sig på røret's indre dele samt på glasindersiden.
Fordampnings processen i coating maskinen minder om højfrekvens induktions-spolen der varmer rørets indre dele op ved det der kaldes "getter-blitz". Netop der kan man forestille sig at mængden, tykkelsen og kemiforbindelsen af getter-materialet i f.eks. et ECC83 har stor betydning, og her havde Telefunken forsket i forskellige kemiske sammensætninger.
Uden at have mere baggrund end de informationer der er tilgængelige og det erfaringen fortæller mig, ser det ud til:...... Der er en forbindelse mellem getter-materialets sammensætning, mængden og tykkelsen, som i det rigtige forhold giver røret forøget levetid ved at holde røret gasfrit over en længere periode.
Der er lige så mange variabler ved rørproduktion, som processer der kan gå forkert ved glascoating.
Mvh. Kim