Side 1 af 2
Biwire og biamping

:
lør 14. dec 2013 18:44
af luc
Hvorfor biwire?
Får man bedre lyd, styr på bassen eller hvad?
Eller for at få mere power til ht.?
Er supernysgærrig.
Go lørdag.
Luc
Re: Biwire

:
lør 14. dec 2013 19:05
af Dan63
Hej Luc.
Som jeg har fået det beskrevet skulle det give mulighed for at vælge kabler, der specielt er velegnet til henholdsvis bas og diskant.
Men der er meget delte meninger om hvor meget det egentligt gavner, så derfor laves der stadigvæk selv dyre high-endhøjtalere, hvor nogle af dem har bi-wiring og andre single-wiring
Skulle du ligge inde med et sæt med denne mulighed, kan du jo prøve dig frem.:)
Når der er bi-wiremulighed kan du selvfølgelig også bruge separate effekttrin
Mvh Dan
Re: Biwire

:
lør 14. dec 2013 20:32
af mcs_5
luc skrev:Hvorfor biwire?
Så får din forhandler solgt dobbelt så meget kabel!
Bi-amping kan give mening - bi-wiring knap så meget (efter min mening). Hvis kablet ikke kan "overføre" både bas og diskant, er det kablet der fejler noget.
Mikkel
Re: Biwire

:
lør 14. dec 2013 22:35
af spuncut
Enig med Mikkel.
Bedste "styr på bassen" opnås ved anvendelse af elektronisk delefilter (ud med det passive) og så ellers en effektforstærker pr. toneområde ("vej").
MVH spuncut
Re: Biwire

:
lør 14. dec 2013 23:23
af Captain Phoenix
Dan63 skrev:Når der er bi-wiremulighed kan du selvfølgelig også bruge separate effekttrin
Brug af flere, separate effekttrin (bi-amp'ing) kræver elektronisk delefilter (før effekttrinnene).
Det er
ikke det samme som bi-wireing!
Re: Biwire

:
søn 15. dec 2013 00:01
af luc
Jeg har et par ht der kan biwires. Tænkte på at prøve bi-AMP. Men det er vel ok med passivt delefilter,i ht?
Har to monokrome, men ville prøve med 4.
Gir det mening ???
Re: Biwire

:
søn 15. dec 2013 00:16
af Dan63
Hej.
Jeg vil mene at man godt kan bruge separate effekttrin med de passivt delefiltre, det der gør det mere fordelagtigt med et elektronisk delefilter før effekttrinene er at de så kun skal forstærke det område af lyden den pågældende enhed skal arbejde med, hvor imod når det er med passivt får effekttrinet lov til at forstærke hele frekvensområdet, så der vil da logisk nok gå noget tabt i de passive delefiltre.
Så Luc, hvis du skulle få lyst til at prøve det af med de ekstra effekttrin, så husk endelig at fjerne de bøjler,der sidder mellem bøsningerne.:)
Du kan jo fortælle om hvad du får ud af det.:)
Men jeg tror du vil få bedre styr på højtalerne pga den ekstra effekt de får.
Mvh Dan
Re: Biwire

:
søn 15. dec 2013 00:45
af spuncut
joooo det ka' man da godt, men skridtet fra passivt til aktivt delefilter gir' altså rigtigt meget, hvorimod effekten af biamping godt kan afhænge meget af andre forhold. Er højtaleren ikke af den vanskelige slags og har forstærkeren rigelige strømresourcer er det ikke sikkert at der opleves nogen effekt med biampning. På den anden side gir' det altid en effekt at få direkte forbindelse mellem effektforstærker og højtaler, samt den kontrol over delefrekvenser som et elektronisk delefilter giver.
Jeg ved godt at emnet er Bi-Amping men skridtet til "all-in" er altså ikke særligt dyrt, når nu man har bukserne nede og som the capt'n er inde på kan forstærkerne i visse tilfælde få problemer hvis der ikke anvendes elektronisk delefilter ved bi-amping. Jeg kan i al fald forestille mig at forstærkernes stabilitet vil blive udfordret da de, uden for højtalerens frekvensområde, vil kigge ind i en reaktiv impedans.
MVH spuncut
Re: Biwire

:
søn 15. dec 2013 00:49
af mcs_5
Captain Phoenix skrev:Brug af flere, separate effekttrin (bi-amp'ing) kræver elektronisk delefilter (før effekttrinnene).
Nej. Delefiltrene er jo stadig monteret i højttalerne, så du kan sagtens bi-ampe uden et elektronisk delefilter. Men hvis man vil bruge en lille svagelig rørforstærker til mellemtone/diskant, kunne den selvfølgelig have gavn af at slippe for bassignalet - det kunne evt. klares med en kondensator i serie med indgangen.
Mikkel
Re: Biwire

:
søn 15. dec 2013 01:54
af Captain Phoenix
mcs_5 skrev:Captain Phoenix skrev:Brug af flere, separate effekttrin (bi-amp'ing) kræver elektronisk delefilter (før effekttrinnene).
Nej. Delefiltrene er jo stadig monteret i højttalerne, så du kan sagtens bi-ampe uden et elektronisk delefilter. Men hvis man vil bruge en lille svagelig rørforstærker til mellemtone/diskant, kunne den selvfølgelig have gavn af at slippe for bassignalet - det kunne evt. klares med en kondensator i serie med indgangen.
Mikkel
Hvis højttalerens passive delefilter stadig er i signalvejen, er det da rigtigt, at man kan bruge 2 (eller 3, 4, 5 - fortsæt selv...) effektforstærkere til at drive højttaleren med.
Men man misser bare pointen med bi-amp'ing (og det var dén jeg var ude efter) - nemlig at benytte to forstærkere der tager sig af
hvert deres del af frekvensområdet (via et elektronisk delefilter, som skrevet tidligere) og samtidig undgå de uhensigtsmæssigheder, der er ved passive delefiltre (effekttab, fasedrej/-forvrængning mv.)
Sætter man bare to effektforstærkere på og fortsætter gennem det passive delefilter, er det eneste, man for alvor opnår, at få mere effekt ud til højttalerne. (Det kan selvfølgelig være nyttigt hvis man mangler effekt, men det var vist ikke dét, der var udgangspunktet).
Der er tilsyneladende brug for afklaring om begreberne, så jeg klipper lige et par citater ind
Wikipedia om emnet "bi-ampilg and tri-amping":
It differs from the conventional arrangement in which each channel of amplification powers a complete speaker. Bi-amping typically consists of a crossover network and two or more drivers.[1] With ordinary loudspeakers, a single amplifier can power the woofer, mid-range and tweeter through an audio crossover, which filters the signal into high- medium- and low-frequencies (or high- and low-frequencies in 2-way speakers) – a mechanism that protects each driver from signals outside its frequency range. However, the passive crossover itself is inefficient, so splitting the frequencies electronically before these are amplified is a way to avoid this problem. In such a case, an amplifier each powers a frequency range determined by an active crossover to each of the drive units. The technique is primarily used in large-scale audio applications such as sound amplification for concerts, in portable powered speakers and by hi-fi enthusiasts.Og fra audioholics.com (
ttp://www.audioholics.com/frequent-ques ... s-biwiring)
The true benefits of bi-amping cannot be realized with passive crossover networks of a speaker system. Bi-amping truly shines when parts of the passive network of the speaker system is replaced by active networks where each amplifier is bandwith limited at the input. For more detailed information about bi-amping, we recommend reading the following article Benefits of Bi-Amping from Elliot Sound Products.
Re: Biwire

:
søn 15. dec 2013 03:33
af mcs_5
Captain Phoenix skrev:Hvis højttalerens passive delefilter stadig er i signalvejen, er det da rigtigt, at man kan bruge 2 (eller 3, 4, 5 - fortsæt selv...) effektforstærkere til at drive højttaleren med.
Men man misser bare pointen med bi-amp'ing (og det var dén jeg var ude efter) - nemlig at benytte to forstærkere der tager sig af hvert deres del af frekvensområdet (via et elektronisk delefilter, som skrevet tidligere) og samtidig undgå de uhensigtsmæssigheder, der er ved passive delefiltre (effekttab, fasedrej/-forvrængning mv.)
Sætter man bare to effektforstærkere på og fortsætter gennem det passive delefilter, er det eneste, man for alvor opnår, at få mere effekt ud til højttalerne. (Det kan selvfølgelig være nyttigt hvis man mangler effekt, men det var vist ikke dét, der var udgangspunktet).
Der vil jeg så tillade mig at være uenig. Hvis man har en lille rør- eller transistorforstærker der kan drive mellemtone/diskant, men ikke bassen, kan man da få meget ud af bi-amping uden elektronisk delefilter. Bassen kan, som tidligere skrevet, let fjernes fra den lille forstærker. Den "store" forstærker tager ikke skade af mellemtone/diskantsignalet.
Ovenstående løsning er også let at gå til. Det indbyggede delefilter i en (god) højttaler vil tit ikke bare dele ved en bestemt frekvens, men også korrigere forskellige "pukler" i impedans og/eller frekvenskurven. Frekvens/niveaukorrektioner skal dit elektroniske delefilter også lave. Hvordan får man lige det indstillet korrekt uden dyrt måleudstyr? Ellers svarer det jo (næsten) til at købe et tilfældigt T Hansen delefilter, og montere i højttaleren...
Mikkel
Re: Biwire

:
søn 15. dec 2013 09:37
af luc
Ok der lyder da spændende nok til at det skal prøves.
Jeg har et par infinitiv kappa 6.1
Jeg vil bruge to luxman b-12 til bas og har to rør mono trin jeg vil sætte på mellemtone/diskant.
Bruge de passive delefilter.
Går det?
Re: Biwire

:
søn 15. dec 2013 09:41
af luc
Men er et elektronisk / aktivt delefilter skruet anderledes sammen end det passive, komponent mæssigt? Jeg er med på at det sidder et andet sted i fødekæden og signalet er uforstærket. Men ellers??
Og begreber? passivt, aktivt, elektronisk ????
Det hedder vel aktivt når det sidder før effektdelen?
Luc
Re: Biwire

:
søn 15. dec 2013 09:45
af Tube mania
Det mindste der bør gøres er at afskære bassen til rør-forstærkerne...det kan gøres med en kondensator i serie med signalet. MEN den skal regnes ud så den passer...det er let at gøre hvis du oplyser indgangs modstand på dem.
Et elektronisk delefilter sidder efter kontrol forstærkeren og deler signalet op i bas og resten...når/hvis det er 2 vejs.
Re: Biwire

:
søn 15. dec 2013 09:58
af luc
Bær over med mig, men hvorfor skal der regnes nøjagtigt på det?
Hvis mellemtonen starter på ex. 500hz, så skal alt under ex 550 hz væk.
Så får rør trinet kun fra 550 og op. Finjusteringen håndteres i det passive delefilter - korrekt?