Interessant spørgsmål.
Jeg skulle en gang hjælpe en bekendt som mente, at kunne høre at (især) klavermusik på hans ellers fine grammofon "svingede" i lyden. Målt med stroboskop plade og en 50hz blikkende lampe snurrede pladetallerkenen som den skulle 33 1/3 o/m.
I forbindelse med fejlsøgningen lagde jeg mærke til at grammofonens pladetallerken var eftermonteret med en ekstra tyk (og ekstra god) plademåtte, men da sme-armen var justeret op i højden, var det jo ikke noget problem (som så heller ikke var den slags problem). Hmmm. hvad så?
Men så så jeg, at pladetallerkenens centertap, som holder pladen fast og ikke mindst centreret, var konisk udformet. Det betød, at når pladen blev lagt på, oven på den ekstra tykke (og ekstra gode) plademåtte, lå den ikke nødvendigvis helt perfekt centreret; den kunne nemlig forskyde sig ½ eller 1 mm, hvilket da betød, at rillen på vinylpladen under afspilning formede en bevægelse, der var en en anelse oval.
Og det kunne høres, især af grammofonejerens gode musikalsk ører og især, når han afspillede klavermusik.
Løsning; af med den ekstra tykke (og ekstra gode) plademåtte, nedjustering af højden på sme-armen (jeg husker, at jeg måtte ringe til Louis for at høre, hvordan det skulle gøres).
Kloge hoveder kan regne på (det er noget med π - man er vel gammel matfys student), hvor stor en variation på f.eks. ½ mm giver i procent; jeg kan umiddelbart godt regne ud, at afvigelsen er procentmæssigt størst, jo længere man kommer ind på pladen*.
Det var en lille historie fra det virkelige liv, som ikke håber er alt for meget uden for det opr. emne.
PQR
Edit: jeg kunne nu ikke lade være med at regne lidt på sagerne
regneark.png
Har jeg fået det rigtigt, er afvigelsen mindre end 1% ved ½ mm forskydning af pladens centrum, selv inderst på pladen.