Side 1 af 1

DC vs. Ac

Indlæg: tirs 3. okt 2017 11:03
af cdp
Jeg sad lige og målte et par Dc led-drivere med min gl. Monacor MT 250 for sjov, og kunne se spænding passer fint med specs , men i Ac måling betydelig højere. Jeg tror ikke de billige trafoer indeholder en spændingsbegrænser, men blot diodebro og et par lytter. Er der stadig spændingsspidser i nærheden af 30 Vac, selvom forsyningen er rated 12 Vdc ? Er det her en begrænser ( ex. lm 317 ) snupper det overskydende, så der ikke sker skade på følsomme komponenter. Disse (begrænsere) er jo som regel kølet, for at kunne "indeholde" overskuds-spændingen.. ( læs varme).

Re: DC vs. Ac

Indlæg: tirs 3. okt 2017 13:27
af zaptor
Hvis du sætter en brokobling og en stor lyt bag efter er det en DC spænding med nogen ripple på. Kører du det så ind i gennem en spændingregulator skal den nok sørge for, at det der kommer ud er helt pænt og uden transienter. Indgangspændingen skal selvsagt være højere end udgangsspændingen, da regulatoren skal have noget at regulere på. Forskellen i indgangs og udgangspænding afsættes så som varme over din LM 317. Men en udmærket konstruktion i øvrigt.

Re: DC vs. Ac

Indlæg: tirs 3. okt 2017 16:11
af cdp
Takker - det giver jo lidt logik. ;) Hvis en nettrafo ex. er viklet x200 på primær og x20 på sek., er det teoretiske forhold 1:10 - men det betyder jo ikke 23 Vac på sekundær side. Jeg ved der er flere forhold, der spiller ind ved beregning, ex. trådtykkelse, kerne, induktion, tab osv. De 230 Vac fra stikkontakten er en såkaldt 'effektværdi' , men spændingsspidserne topper ved 325 V målt på en sinuskurve. Forskellen på disse 2 faktorer, (ca. 45%), vil givet forplante sig videre på sekundærsiden, og ses som ripple. Har jeg forstået det bare nogenlunde korrekt?? :lol:

Re: DC vs. Ac

Indlæg: tirs 3. okt 2017 18:21
af spuncut
Joo det har du da vidst. Du måler 23Vac, som er effektivværdien. Altså den spænding som vil afsætte lige så meget effekt i en given modstand som havde det været DC. Hvis du sætter en dobbeltensretter og en lyt på denne spænding vil lytten oplades til spidsværdien (minus to diodestræk) der kan beregnes som:

Vspids = Veff * kvadratrod2

Herfra skal så lige trækkes to diodestræk som typisk er 2*0,7v = 1,4v

Tager vi dine 23v og ensretter dem og udglatter dem, får vi:

23 * 1,41 -1,4 = 31,03VDC
Det er, vel at mærke, ubelastet. Hvis du trækker strøm vil spændingen falde og ripplen stige og det er jo derfor at man sætter en regulator bagefter som fx. LM317, UA7824 el.lign.
Regulatoren har en minimumsspænding der skal ligge over den, ellers regulerer den ikke. Lad os sige at denne spænding er 3v. Regulatorens indgangsspænding må således ikke, under belastning, komme under 28,03V, fordi så virker regulatoren ikke og ripplen vil slå igennem.

MVH Henning

Re: DC vs. Ac

Indlæg: tirs 3. okt 2017 18:29
af rørglad
Ja du har forstået det nogenlunde. Men hvis din transformator har omsætningsforholdet 10:1, vil sekundær spændingen være 1/10 af primær. D.v.s. den vil være 23 V.
Og så er der ganske rigtigt forskel på en AC spændings effektive værdi og spidsspænding. Sidstnævnte er ca. 1,4 X effektiv-værdien. Og sådan er det bare - både på primær og sekundær siderne af trafoen.
Ved rippelspænding forstår man den (forhåbentlig) lille spændingsvariation der er på den ensrettede DC spænding.

Re: DC vs. Ac

Indlæg: tirs 3. okt 2017 22:44
af cdp
Herligt og tak.
Der ligger en rigtig grundig forklaring her også..
http://vthoroe.dk/Elektronik/Powersuppl ... supply.pdf

Loading...