Dusholm skrev:
Og så er der jo også den mulighed, at vinyl-teknologien har udviklet sig gennem de seneste mange år.
Jeg tænker, at det nok snarere er den "omgivende" teknologi, der har udviklet sig

Der udgives ikke mange kommercielt orienterede albums i dag, hvor kæden er analog hele vejen fra mikrofon til mastering. Det typiske er vel at man laver een (digital) master og at den så bliver brugt på alle de medier, som albummet udgives på?
Hvis man dertil lægger det fænomen, som Tonni også henviser til, så SKAL en moderne indspilning jo lyde anderledes end een fra f.eks. halvfjerdserne:
http://en.wikipedia.org/wiki/Loudness_warOg hvis man så ovenikøbet igennem de sidste 25 år har lyttet til CD'er, der er mixet på den måde og vænnet sig til, at det er sådan, det "skal" lyde. Jamen så kan en gammel Gerry Rafferty-plade da sagtens lyde "tam" og "kedelig" ved første gennemlytning, når den bliver fundet frem fra pulterkammeret. Løsningen på det problem er selvfølgelig at blive VED med at spille den Gerry Rafferty-plade indtil man synes, at det er den, der lyder "rigtigt", men det er en anden historie
Det interessante er, at nogle gange så kan det faktisk godt lykkes at lave rigtigt god lyd med den moderne indspilningsteknologi. Når lyden ikke bliver komprimeret til døde eller hvad der er næsten endnu værre, forsøgt peppet op til at lyde... pling-plang-"audiofilt"
En anden ting er, at det jo heller ikke nødvendigvis er ALLE gamle indspilninger, der lyder godt. Bare fordi de er gamle. Der vil altid være dygtige musikere, producere og teknikere og well, knapt så dygtige. Ligesom der jo også er forskel på de ressourcer, der har været til rådghed under indspilningen. Dengang som nu.
Hvis man gerne vil have en ikke alt for teknisk indføring i hvordan og med hvad, man indspillede i "de gode, gamle" dage (når det skulle lyde godt), så er denne film absolut værd at se (eller gense):
http://en.wikipedia.org/wiki/Sound_City_(film)
http://en.wikipedia.org/wiki/Neve_8078